Wat is de WMO?

Wat is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo)?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is een wet die ervoor zorgt dat mensen met een beperking recht hebben op de ondersteuning, hulp, en voorzieningen die ze nodig hebben om zoveel mogelijk zelfstandigheid en deelname aan de maatschappij te waarborgen. Dat kan door aangepaste voorzieningen en/of zorg op maat te geven. Oftewel producten en diensten die hindernissen wegnemen. In en om het huis, maar ook in het vervoer en bij het ontmoeten van anderen.

Recht op Wmo

Om te bepalen of je recht hebt op voorzieningen uit de Wmo, wordt gekeken naar je gezinssituatie. Zo verwacht de gemeente dat gezinsleden je helpen bij je algemene dagelijkse levensverrichtingen. De partner en eventuele (oudere) kinderen worden geacht te helpen met bijvoorbeeld boodschappen doen, eten koken en het uitvoeren van huishoudelijke taken. Hier vind je enkele voorbeelden van hulpmiddelen die wel en niet binnen de Wmo vallen. Lees hier meer over recht op WMO >>>

Gemeente

De Wmo geldt voor iedereen, maar iedere gemeente in Nederland bepaalt zelf welke producten en diensten er onder deze wet vallen. Als je wilt weten welke voorzieningen er onder de Wmo vallen, kan je contact opnemen met je gemeente.

Kosten Wmo

Voor de Wmo moet je in sommige gevallen een eigen bijdrage betalen. Hoeveel dat is verschilt per gemeente en per persoon.

De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van:

  • De gemeente waar je woont.
  • Het aantal personen van je huishouden.
  • Je leeftijd.
  • Je (gezamenlijke) verzamelinkomen.
  • Andere eigen bijdragen (AWBZ).

(bron: Rijksoverheid)STEL UW VRAGEN!

´╗┐Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan gerust even contact met ons op!